top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Nu even niet!


Heb jij het ook zo druk? We rennen van het ene naar het andere, en na iedere taak die is afgerond, vliegen we gelijk door naar de volgende. Niet alleen op je werk, maar ook thuis liggen er allemaal bezigheden en klusjes op je te wachten. Ellenlange to-do-lijstjes moeten afgewerkt worden en we nemen amper tijd om even te genieten van het afvinken van een volbrachte taak. Komt er nou nooit een einde aan?


Het is juist die opeenstapeling van activiteiten en taken die bijdraagt aan een gevoel van stress. Het doorrennen van de ene naar de andere bezigheid zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt met een marathon bezig te zijn. Met na afloop natuurlijk het gevoel van complete uitputting.


Het kan al veel helpen als je kunt voorkomen dat de stress opstapelt. Als je tussendoor telkens wat opgebouwde spanning kunt loslaten, zorgt dat ervoor dat je aan het einde van de dag meer energie overhoudt.

Hoe pak je dat aan? Nou, heel simpel eigenlijk.

Na iedere inspanning die je geleverd hebt of iedere taak die je hebt afgerond, gun je jezelf even de tijd om iets ontspannends te doen. En dit is niet je social media checken of schattige kattenfilmpjes kijken op je telefoon! Want dan zit je nog steeds op een scherm te turen.Hoe schattig ook, kattenfilmpjes kijken is dus niet de bedoeling.

Sta bijvoorbeeld op van je plaats en haal even een glaasje water, maak een babbeltje met een collega, bel eventjes met je moeder, ga een paar minuten uit het raam staan kijken en tel de rode auto’s op de parkeerplaats, speel even met de hond, doe een korte ontspanningsoefening ….

Het maakt niet uit wat je doet, als je je hersenen maar de tijd geeft om eventjes te herstellen en te ontspannen. Vijf minuten is meestal genoeg. Het kan handig zijn om van tevoren een lijstje te maken met dingen die je zou kunnen doen om je hersenen even rust te geven, een soort van hersenpauze-plan. Dan hoef je je daar in ieder geval niet meer mee bezig te houden.

Maar gun jezelf even dat momentje. Zodat je weer klaar bent voor de volgende inspanning.


Zet in ieder geval een ontspanningsoefening op je hersenpauze-plan. Ik heb het je makkelijk gemaakt en zo'n oefening voor je klaarstaan. Je kunt hem hier downloaden. Als dát niet ontspannen is.....

Comments


bottom of page