top of page
Zoeken
Eva Kalter

Hoe persoonlijk is jouw ontwikkeling?

'Zo'n coachingstraject, dat zou ik eigenlijk ook eens moeten doen!' Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik deze zin hoorde (of als al die mensen een traject bij me zouden komen doen)...

We weten allemaal dat het belangrijk is om ons te blijven ontwikkelen. Dat hebben we ook al van kleins af aan meegekregen. Het belang en de waarde van scholing, opleidingen en cursussen wordt er al vroeg ingestampt in onze samenleving.


Dat begon al bij groep 1, toen je ouders je naar juf Marieke brachten waar je die schitterende knutselwerkjes maakte, en dat is eigenlijk nooit meer opgehouden.

Via de middelbare school, waar het spijbelen sterk ontmoedigd werd en je ouders ogenblikkelijk gebeld werden als je een keer een ijsje ging halen met je vriendinnen in plaats van te luisteren naar de saaie verhalen van meneer de Graaf van aardrijkskunde, en je vervolgopleiding, waar je serieus bezighouden met je studie en tegelijkertijd een gezellig studentenleven erop na houden een bijna onmogelijke opgave bleek, rechtstreeks door naar je huidige werk. En nou heb ik het nog niet eens gehad over je zwemdiploma's, je tennis- of korfbaltraining en je piano-, gitaar-, viool-, hobo- of neusfluitlessen. En wie is er ook op stijldansles geweest?


En wat voor werk je nu ook doet, bij welk bedrijf je ook bent aangenomen of in welke branche je ook je plekje hebt gevonden, het is absoluut de bedoeling dat je je in ruime mate bezighoudt met trainingen en na- en bijscholingscursussen. Altijd is er wel een opleidingsbudget beschikbaar en voor veel beroepen geldt dat je jaarlijks een fors aantal nascholingspunten moet verzamelen om geaccrediteerd aan het werk te mogen blijven. We moeten ons blijven ontwikkelen!


En natuurlijk! Dat willen we ook graag. Er is zoveel te leren, zoveel te onderzoeken, zoveel te ontdekken. Kom maar door met die nieuwe kennis! Leren willen we!


Zoveel opleidingen, trainingen en cursussen...

Ik ben de laatste die dat zal tegenspreken. Je wilt niet weten hoeveel opleidingen, cursussen, trainingen en scholingen ik gedaan heb in mijn leven. Heerlijk vind ik het om nieuwe dingen te leren of oude inzichten te herontdekken. 'Een leven lang leren' klinkt mij als muziek in de oren.

Maar ik wil er wel een kanttekening bij plaatsen. Ik denk namelijk dat het ontwikkelplan dat we voor onszelf maken, vaak erg eenzijdig is. Als wij gaan kijken naar het scholingsaanbod in ons werkveld, kijken we vaak alleen maar naar vakinhoudelijke onderwerpen, en misschien naar procesgerichte trainingen. Een cursus time management heeft iedereen tegenwoordig wel eens gedaan, en als je heel vooruitstrevend bent zit er ook iets van 'effectief communiceren' bij of zo.


Maar hoe zit het met je persoonlijke ontwikkeling?

De ontwikkeling van jou als persoon, als mens, als individu? Hoeveel bijscholing doe je op dat vlak?

Heb jij geleerd hoe je om kunt gaan met onzekerheid? Weet jij waarom je telkens tegen dezelfde problemen op loopt? Herken jij je oude patronen die iedere keer weer voor stress zorgen? Ken jij je belemmerende overtuigingen en weet je wat je ermee kunt doen?

Grote kans dat 'dat stukkie ontwikkeling' lichtelijk onderbelicht is gebleven, zal ik maar zeggen.


Jammer.


Want daar is zoveel winst uit te halen!

Blijvende veranderingen en nieuwe inzichten die het leven makkelijker maken en je meer plezier geven in alles wat je doet. Dat kun je waarschijnlijk niet zeggen van de eerste de beste cursus 'Zakelijk Engels Schrijven', hoe nuttig dat ook kan zijn.


Wat dacht je ervan? Dit jaar toch maar eens een coachingstraject doen? Ik kan je beloven dat je er geen spijt van zult krijgen.

En wist je dat deze trajecten bijna altijd door de werkgever vergoed kunnen worden? Precies, gewoon uit het opleidingsbudget. Want persoonlijke ontwikkeling is toch ook ontwikkeling?


Wil je weten of zo'n coachingstraject iets voor jou is? Neem dan even contact met me op, dan denk ik met je mee.






Comments


bottom of page