‘Nu kan ik wel even thuis weg om te gaan sporten, zonder schuldgevoel.’, zegt ze.
Ik kan het niet laten om er even op door te gaan. ‘Zonder schuldgevoel? Leg eens uit.’
‘Nou ja, ik werk best veel en als ik dan ook nog telkens wegga om te sporten, dan zien de kinderen me nog minder. Maar nu kan het wel even, want mijn man is natuurlijk ook thuis.’
Moeders en schuldgevoel. Het lijkt wel bij elkaar te horen als Jip en Janneke. Als Laurel en Hardy. Als Bassie en Adriaan. Als Adam en E… Nou ja, je snapt me wel.
Maar waarom dóen we dat eigenlijk, ons schuldig voelen?
Schuldgevoel heeft een sociale functie en is dus in principe functioneel. Je leert al vroeg om sorry te zeggen als je in de zandbak je vervelende klasgenootje met een schepje op het hoofd hebt gemept.
Je schuldig voelen zorgt ervoor dat we een beetje gezellig met zijn allen kunnen samenleven en het helpt je om je eigen gedrag een beetje in toom te houden.
Dus als je een bepaalde regel hebt overtreden en daarmee een ander hebt benadeeld (‘Gij zult andere kindjes geen pijn doen.’), is het heel functioneel om je schuldig te voelen.
Je zegt sorry, je zegt dat je het nooit meer zult doen, geeft een halve knuffel en dóór gaan we weer met zandtaartjes bakken.
Maar het gaat mis als je ‘schuldig ZIJN’ gaat verwarren met ‘je schuldig VOELEN’.
Dit onterechte schuldgevoel ontstaat vaak als je één van je eigen innerlijke regels overtreedt en je denkt dat je daarmee een ander hebt benadeeld.
Stel dat je innerlijke regel is: ‘Een goede moeder moet zoveel mogelijk bij haar kinderen zijn.’
Zie je de problemen al ontstaan?
Je hebt er (in meer of mindere mate) vrede mee dat je bij je kinderen weg bent om te gaan werken, maar alle andere dingen die je buitenshuis wil doen, worden lastig.
Gevolg: je voelt je schuldig.
Bén je ook schuldig? Ik vraag het me af.
Dus mijn Tip van Flip bij schuldgevoel is vandaag:
Probeer eens te achterhalen welke eigen innerlijke regel je hebt overtreden en hou die regel eens kritisch tegen het licht.
En aarzel niet om vervolgens die regel aan te passen, want van onterecht schuldgevoel wordt echt helemaal niemand beter!
Welke innerlijke regels zorgen bij jou voor schuldgevoel?
Comments