top of page
Zoeken
  • eva6669

Een dure fout

Bijgewerkt op: 23 aug. 2023

‘Mijn fout kostte het bedrijf 10.000 euro!’ Ze kijkt me bijna wanhopig aan. ‘Ik kan net zo goed gelijk mijn spullen pakken. Ik snapte al niet waarom ze mij aangenomen hadden, en nu is het bewezen: ik ben compleet ongeschikt!’


Ze is een half jaar geleden aangesteld als manager, en nu dit. Ze had een vergunning niet aangevraagd, en de vertraging die ze hierdoor opliepen in het project, kostte het bedrijf zo’n slordige 10 ruggen.

Da’s even slikken.


‘Hoe wordt erop gereageerd?’, vraag ik.

‘Iedereen doet net alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ze zeggen: ‘Dat kan gebeuren, volgende keer beter opletten.’, en ze gaan gewoon door alsof het nooit gebeurd is. Maar zo simpel kan het toch niet zijn?’


Ze is oprecht verbijsterd en in de war. Voor haar is dit een kapitale fout, die zal leiden tot ontslag, en dat zou ze helemaal terecht vinden. Het bedrijf heeft er een andere mening over.

Leer van je fouten, en doe het de volgende keer beter, is hun standpunt.


Vanuit het imposter syndroom (gevoelens van twijfel over je eigen prestaties, het idee dat je een bedrieger bent en de angst om ontmaskerd te worden) wil je absoluut voorkomen dat je fouten maakt of faalt.


Dit zou namelijk het onomstotelijke bewijs zijn dat je inderdaad niet goed genoeg bent, en ervoor zorgen dat je ontmaskerd wordt als bedrieger.


Maar klopt dat eigenlijk wel?


Volgens mij is het enige dat je onomstotelijk bewijst als je fouten maakt, dat je een mens bent, net als iedereen.

We denken vaak dat een fout iets zegt over wie we zijn als persoon. Maar een fout gaat over wat je dóet, niet over wie je bent. Je bent nog steeds goed genoeg, precies zoals je bent.


Hoe kan je dan omgaan met fouten maken en falen?Hoeveel ballen heb jij al laten vallen?

Er zijn allemaal leuke quotes te vinden over te vinden die een beetje een richting geven.✔️ "Ik heb niet gefaald. Ik heb zojuist 10.000 manieren gevonden die niet werken." - Thomas Edison


✔️"Fouten zijn de stappen naar succes." - Charles Kettering


✔️"Ik heb geleerd dat falen niet het einde is. Het is een kans om opnieuw te beginnen, maar dan op een slimmere manier." - Henry Ford


✔️"Het is onmogelijk om iets nieuws te leren zonder daarbij fouten te maken." - Albert Einstein


✔️” Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat.” - Abraham LincolnAl deze quotes komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer.


Het is oké om fouten te maken.


Sterker nog, het is zelfs aan te bevelen. Een fout maken is de perfecte gelegenheid om te groeien en om te leren.


En zeggen we dat ook niet altijd tegen onze kinderen? Van fouten maken kun je leren. Waarom zou dat niet ook voor jou gelden?


Toen ik in mijn vorige werk regelmatig stagiaires had, zei ik vaak aan het begin van de stage: ‘Ik hoop dat je heel veel fouten gaat maken.’ Ik werd meestal heel gek aangekeken.

Ze waren namelijk altijd van plan om géén fouten te maken.


Maar dat zou jammer zijn, want juist als je fouten maakt betekent het dat je jezelf uitdaagt, nieuwe dingen probeert en ontdekt wat werkt en wat niet werkt.


En dat geldt natuurlijk niet alleen als je stage loopt.


Zolang je nieuwe dingen doet, zul je fouten maken. Zolang je wilt leren, zul je fouten maken. Zolang je jezelf blijft ontwikkelen, zul je fouten maken. Zolang je actief blijft en dingen onderneemt, zul je fouten maken.


Zolang je een mens bent, zul je fouten maken.


En dat is oké. Je bent genoeg zoals je bent.


Dus wat doe je de volgende keer?

Je schudt het van je af, je analyseert wat er fout is gegaan, je maakt een nieuw plan, en je gaat door. Les geleerd.


Ik hoop dat je veel fouten maakt.😉

Commenti


bottom of page