top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Pas op, onzekerheidsgevaar!

Heb jij ook gemerkt dat je de ene dag meer last hebt van negatieve gedachten dan de andere? Ik wel. Op sommige dagen hoor ik alsmaar hele volières vol papegaaien die tekeer gaan op mijn schouder en achter elkaar in mijn oor aan het tetteren zijn. Op andere dagen is het veel rustiger, en houden ze zich nagenoeg stil. Hoe komt dat toch, vraag je je misschien af. Ik denk dat dat met verschillende dingen te maken kan hebben.

Ten eerste kan het zijn dat je zelf 'een goede dag' hebt. Je voelt je ontspannen, sterk, vol zelfvertrouwen en je hebt alles onder controle. Misschien heb je wel een compliment gekregen dat goed binnen is gekomen, of je hebt een to-dolijst waar geen vervelende dingen op staan, of je hebt dingen in het verschiet waar je naar uitkijkt. Geen reden voor vervelende gedachten, in ieder geval.

Aan de andere kant kan het zijn dat je juist een 'slechte dag' hebt. Er staat iets op je planning waar je acuut van in de stress schiet als je er aan denkt. Misschien een vergadering waar je iets moet presenteren of een vervelend telefoongesprek. Mogelijk heb je kritiek gekregen die je maar niet van je af kunt zetten. Je blijft je er rot over voelen en je vindt dat je echt hebt geblunderd.

Wat dat betreft is het dus logisch dat je de ene dag meer last hebt van negatieve zelfpraatjes dan de andere dag.


Maar er zijn ook bepaalde omstandigheden die de papegaaien naar je toe lokken. Zodat je opeens, op je 'goede dag', toch weer moet dealen met het spreekkoor in je hoofd dat zegt dat de ander het veel beter weet dan jij, dat het niet zoveel voorstelt wat je doet, dat je niet de moeite waard bent.


Bij wie krijg jij onzekerheidsstemmen in je hoofd? En bij wie juist niet?

Ik zet een paar van die omstandigheden voor je op een rijtje, geïnspireerd door Vreneli Stadelmaier in het boek 'F*ck die onzekerheid'.


  1. Er zijn bepaalde mensen die heel snel negatieve self-talk oproepen. Ik denk hierbij aan mannen die menen alles (beter) te weten en die graag aan je willen uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt. Maar ook bij bepaalde familieleden kunnen de negatieve gedachten over jezelf opgeroepen worden. Je voelt je bijna vanzelf weer het kleine meisje of zusje worden, dat moet luisteren omdat de ander zoveel ouder en dus wijzer is. En misschien niet zo leuk om toe te geven, maar misschien heb je ook wel een vriendin die je het gevoel kan geven dat je toch wat magertjes afsteekt in vergelijking met haarzelf. Realiseer je wel dat het gevoel dat je bij deze mensen krijgt, helemaal van jezelf afkomstig is. Niet die ménsen geven jou dat gevoel, jíj creëert dat gevoel op basis van de gedachten die je over jezelf hebt op dat moment. Dat kun je hen dus niet kwalijk nemen!

  2. Als je geconfronteerd wordt met je spiegelbeeld, kan dat soms een beetje tegenvallen. We worden de hele dag omringd door allemaal mooie mensen. Vanuit reclames, tijdschriften, internet, series en films, overal zie je mooie mensen. Als je jezelf gaat vergelijken met die vrouwen, zal die vergelijking al gauw in je nadeel uitvallen. Reden genoeg voor je papegaaien om te gaan krijsen dat je niet mooi genoeg, niet slank genoeg, niet jong genoeg, kortom 'niet genoeg' bent. Maar vind je die vergelijking echt reëel? Natuurlijk niet! Neem van mij aan: je bent genoeg. Meer dan genoeg zelfs!

  3. Bij iedereen zit het wel een tegen in het leven. Tegenslag hoort erbij. Maar tegenslag is ook een prachtige trigger voor allerlei negatieve gedachten. Over dat je het niet kunt, dat je eigenlijk ook niks voor elkaar krijgt, dat je waardeloos bent, dat je ook nooit eens geluk hebt, dat anderen het veel beter voor elkaar hebben en dat het nooit een ander zou overkomen wat er bij jou is gebeurd, en ga zo maar door.

Als je weet door welke situaties de negatieve self-talk getriggerd wordt, is het makkelijker om je ertegen te wapenen. Je wordt je eerder bewust van de papegaaien, het is sneller duidelijk waar ze vandaan komen en het wordt makkelijker om hen de snavel te snoeren.

Misschien ga je merken dat er bij jou ook nog andere triggers zijn. Hoe beter je weet wat er in je hoofd gebeurt, des te sneller kun je ingrijpen. Het is dus absoluut de moeite waard om niet alleen te luisteren wát je allemaal tegen jezelf zegt, maar ook wanneer.

Allemaal op papegaaienjacht!

Ik wens je een goede vangst.

bottom of page