top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Ben jij een lekker recept?

Ik kijk graag naar kookprogramma's. Ik weet het, heel intellectueel is het niet, maar ik vind dat gewoon leuk en ontspannend. Er is overigens keuze genoeg. Ieder zichzelf respecterende televisiezender heeft één of ander programma over eten in het uitzendschema. Soms een wedstrijd, maar ook vaak gewoon iemand die één of ander recept in elkaar knutselt. Heerlijk om naar te kijken, ook al maak ik zelden zelf het gerecht dat op dat moment gekookt wordt.

Hetzelfde geldt voor de receptenbladen van de grote supermarktketens. De Allerhande, Hallo en Boodschappen worden door mij van voor tot achter uitgespit. Interessante recepten ga ik in zijn geheel lezen. Ingrediënten, bereidingswijze, de hele mikmak. Gewoon, omdat ik het leuk vind.

Terwijl ik aan het lezen of kijken ben, probeer ik me een voorstelling te maken van de smaak van het gerecht. Soms loopt het water me al in de mond, maar het gebeurt ook wel dat ik mijn bedenkingen heb. Zouden die smaken echt wel bij elkaar passen? Zou het geheel niet te flauw worden? Zou dat ene ingrediënt de smaak niet teveel gaan overheersen? Ik heb overal een mening over. En dat alles zonder dat ik dat recept ooit gemaakt heb. En altijd neem ik me voor het lekkerste recept nu eens echt zelf te gaan maken.


Heel af en toe komt het voor dat ik dat ook daadwerkelijk ga doen. Recept erbij, ingrediënten in huis gehaald, vol verwachting klopt mijn hart. Gaat het echt zo lekker zijn als ik me voorstel?

Meestal niet.

Dat kan aan mijn kookkunst liggen, want zo'n keukenprinses ben ik nou ook weer niet, maar vaak valt de smaak gewoon wat tegen. Dat geeft helemaal niks, want ik heb meestal wel een idee hoe ik het gerecht (in mijn ogen) beter kan maken. Een beetje meer van dit, een beetje minder van dat en dan nog wat zongedroogde tomaatjes er doorheen. En kaas erover, dat helpt vaak ook.


Bij een recept is het namelijk heel eenvoudig om iets te veranderen waar je niet tevreden over bent. Fluitje van een cent. En dat is niet alleen bij recepten het geval.

Er zijn heel veel dingen waar je behoorlijk eenvoudig iets aan kunt veranderen.

De inrichting van je IKEA-kast bijvoorbeeld. Of de kleur van je muren. Je kledingstijl, je kapsel, je tuinontwerp, de inrichting van je huis, en ja, zelfs je uiterlijk.

Ben je niet tevreden met je neus? Geen probleem, als je voldoende geld neerligt kan je zo een nieuwe uitzoeken. Rimpels of wallen? Aan de fillers! Dunne lippen? Oppompen maar.

Allemaal geen probleem.


Maar wat als je niet tevreden bent over je innerlijk?


Wil jij je recept aanpassen?

Soms stel ik iemand de vraag: 'Stel dat je één ding kon veranderen aan jezelf. Wat zou dat dan zijn?' Ik krijg dan vaak antwoorden als 'Ik zou graag minder perfectionistisch zijn.', 'Ik zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben.', 'Ik wou dat ik de mening van anderen niet zo belangrijk vond.'

Eigenlijk komt het er bijna altijd op neer dat je meer in jezelf wilt geloven.

En dat begrijp ik volledig. Want ga maar eens een plaatje in je hoofd maken van hoe dat er uit zou zien, dat meer in jezelf geloven. Hoe zou je je dan voelen, wat zou je zeggen, wat zou je doen, hoe zou je je gedragen? Het plaatje dat dan verschijnt, is een prachtig plaatje!


Als je van dat plaatje werkelijkheid wilt maken, dan kan dat! Wat dat betreft ben je zelf net een recept of een IKEA-kast. Als jíj besluit dat je iets wilt veranderen aan jezelf, dan is dat mogelijk. Het is misschien niet zo eenvoudig als een potje zongedroogde tomaten opendraaien of een legplank erbij kopen, maar het is ook niet heel ingewikkeld.

Het enige wat je hoeft te doen, is bepalen wat de eerste stap is op weg naar verandering. En dan natuurlijk die stap ook daadwerkelijk zetten. De rest volgt meestal vanzelf. Stapje voor stapje.


Weet je wat een goede eerste stap zou zijn? Contact met mij opnemen en een afspraak maken voor een gratis gesprek. Dan kijken we samen hoe we jouw recept een tikkie smakelijker kunnen maken. Een kwestie van de juiste ingrediënten kiezen. En laat dat nou toevallig één van mijn specialiteiten zijn...

Comments


bottom of page