top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Cadeautje voor jezelf

Hoeveel cadeautjes heb je de afgelopen weken gekocht? Voor Sinterklaas, voor kerst, misschien had je ook nog verjaardagen deze maand. Tien? Twintig? Misschien wel vijftig? En hoeveel van die cadeautjes waren voor jezelf?

Hoeveel dingen heb je de afgelopen weken gedaan om voor anderen te zorgen? Om een gezellig Sinterklaasfeest te maken, een speciale kerstviering te verzorgen, om eten op tafel te krijgen. Twintig? Vijftig? Misschien wel honderd? En hoe vaak heb je iets gedaan om voor jezelf te zorgen?


In dit soort drukke periodes raakt de balans een beetje zoek. We lopen onszelf voorbij om maar alles geregeld te krijgen. De ene taak na de andere, om die meterslange to-do-lijst maar afgewerkt te krijgen. Niet gek dus, dat je 's avonds op de bank zit te tollen en dat het lastig is om je hoofd stil te krijgen. En vaak gaat die spanning in je schouders en nek zitten, met hoofdpijn als gevolg. In plaats van rust te nemen, gooi je er een paar paracetamolletjes in en ren je op volle snelheid door. Rust nemen doe je wel na Kerstmis. Nou ja, dan komt natuurlijk ook Oud en Nieuw er aan en de kinderen zijn nog thuis, dus dan neem je die rust wel na de kerstvakantie. Ja ja. Eerst zien, dan geloven. Want na de kerstvakantie zijn er ongetwijfeld weer andere dingen waar je druk mee bent.

Maar wat moet je dan?

Ik heb twee eenvoudige tips voor je.


Een cadeautje voor jezelf

Ten eerste: bedenk een cadeautje voor jezelf. En dan bedoel ik niet iets waarvoor je naar een winkel moet rennen, want dan zou dat alleen maar nog een extra taak op je lijstje zijn. Ik bedoel het cadeau van aandacht voor jezelf. Plan een paar uurtjes vrij voor jezelf, waarin je kunt doen waar je zin in hebt. Ga uitgebreid in bad, zak met een goed boek in de luie stoel, boek een massage of maak een legpuzzel. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar iets is wat jij fijn vindt en waarmee jij kunt ontspannen. Regel eventueel een speelafspraak voor de kinderen, en pak dat moment.

Je hebt vast wel eens gehoord dat iemand zei: "Het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit." En zo is het natuurlijk. Het is helemaal niet verkeerd om af en toe van jezelf een prioriteit te maken. Omgaan met spanning en stress gaat vooral over keuzes maken. En je mag ook voor jezelf kiezen.


Ten tweede: geef je hersenen na het afronden van iedere taak eventjes rust. Dus niet meteen doorstomen naar de volgende taak, maar eventjes je hoofd resetten. Staar eventjes naar buiten, doe een korte ontspanningsoefening, haal een kopje thee of laat de hond even naar buiten. Op deze manier geef je je hersenen de gelegenheid om de afgeronde taak los te laten, en kun je de opgebouwde spanning wat loslaten. Ga niet je facebook of instagram checken, want daar rusten je hersenen niet van uit. Ook niet van kattenfilmpjes kijken, hoe leuk die ook zijn. Dan zit je namelijk nog steeds op een schermpje te turen. Drie minuutjes is meestal al voldoende. En dan kun je weer fris aan de volgende taak beginnen.


Wat is jouw gouden tip om ontspannen de feestdagen door te komen? Laat het me weten en stuur me een berichtje. Wie weet kun je daarmee ook weer een ander helpen.Comments


bottom of page