top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Dat wil ik niet!

Heb jij dat ook, dat je in bepaalde situaties heel goed denkt te weten wat je wilt?

Zet mij in een restaurant, duw me een menukaart in mijn hand en ik kan je precies vertellen wat ik niet ga eten. Jaag me een kledingzaak in en ik kan je gelijk laten zien wat ik niet aan wil trekken.

Met een afstandsbediening in de hand scroll ik door Netflix en kan ik zó een heleboel series en films overslaan. Want daar vind ik niks aan, weet ik.

Als je het zo bekijkt lijkt het alsof ik heel goed weet wat ik wil.


Maar is dat ook echt zo?

Weet ik heel goed wat ik wil, of weet ik heel goed wat ik níet wil?

Bij mij is het absoluut het laatste, en ik vermoed dat dat bij jou ook zo zal zijn.


Ik zie dat ook bij mij in de praktijk.

'Wat zou je nou eigenlijk graag willen?', vraag ik.

En dan komt er van alles los.


'Ik wil me niet meer zo gespannen voelen. Ik wil mezelf niet alsmaar vergelijken met iedereen, alsof het een wedstrijdje is. Ik wil niet eindeloos lopen nadenken over die ene opmerking. Ik wil me niet meer zo onzeker voelen. Ik wil niet het gevoel hebben alsof het nooit goed genoeg is. Ik wil me niet telkens afvragen wat ze van me denken. Ik wil me niet kapot werken door dat stomme perfectionisme. Ik wil me kritiek niet zo verschrikkelijk aantrekken. Ik wil niet bang zijn dat ik op het matje geroepen word omdat ik denk dat mijn werk niet goed genoeg is. Ik wil niet meer het gevoel hebben dat iedereen het beter weet dan ik. Ik wil niet...'

Allemaal dingen die je niet meer wilt.


En ik snap het. Ik snap dat je dat allemaal niet meer wilt, omdat het doodvermoeiend is en het de lol uit je leven zuigt. Omdat je het compleet zat bent om je zo te voelen. Logisch!

Het is ook veel gemakkelijker om te zeggen wat je niet wilt, om te praten over wat je dwars zit en waar je tegenaan loopt. Want dat heb je helder voor ogen, daar word je iedere keer weer mee geconfronteerd.


Weet jij wat je wilt?

Maar als je wilt dat er iets verandert aan al die dingen die je niet meer wilt, dan is er meer nodig. Dan zul je moeten gaan benoemen wat je wél wilt.

Dus als je je niet meer zo uit het veld wilt laten slaan door kritiek, wat wil je dan wel? Het zal namelijk echt nog wel eens gebeuren. Heb je wel eens bedacht hoe je daarmee zou willen omgaan?

Als je jezelf niet alsmaar wilt vergelijken met anderen, wat wil je dan wel? Hoe wil je naar jezelf kijken in relatie tot anderen?

Als je niet meer bezig wilt zijn met wat iedereen van je denkt, waar wil je dan mee bezig zijn?

Hoe wil je je voelen? Hoe wil je je gedragen?


Best leuk om te doen ook, dat bedenken wat je nou eigenlijk wél wilt. Om vorm te geven aan jouw eigen droom. Hoe ziet je leven er dan uit? Wat ga je doen, hoe wil je je voelen, hoe ga je je gedragen tijdens vergaderingen en bij je vrienden, hoe wil je je kleden?

Zo'n droom is een mooi uitgangspunt. Nu weet je waar je naar toe wilt werken en wat het je allemaal kan opleveren. Daar vanuit kun je verder werken en je plan trekken.

Want ik kan je verzekeren dat het écht kan, al de dingen veranderen die je niet meer wilt.


En wat wil ik vandaag? Ik wil me gezond, kleurrijk en ontspannen voelen. Dus ik ga voor de salade met burrata, dat jurkje met die vrolijke print en een Scandinavische crimi...


En jij, wat wil jij? Ik zou het leuk vinden als je het met me wilt delen.Kommentarer


bottom of page