top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

De wet van de waanzin

Ken je de wet van de waanzin? "Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten”. Deze uitspraak wordt over het algemeen toegeschreven aan Einstein, maar heel waarschijnlijk heeft hij het nooit gezegd. Maar er zit natuurlijk wel iets in. Heel veel zelfs. Want waarom denken we dat de uitkomst verandert, als er verder helemaal niets verandert?


Als we deze wet gaan toepassen, dan lopen er heel wat mensen rond die lijden aan waanzin. Ken jij ze ook? Misschien maak ik mij er ook wel eens schuldig aan. En jij ook. Want hoe vaak blijf je dingen hetzelfde doen, maar hoop je dat het deze keer beter zal aflopen? Hoe vaak denk je dat je na het weekend wel weer energie genoeg zult hebben, terwijl dat nooit het geval is? Dat je wel zult kunnen ontspannen als je maar iedere week trouw op je yogamatje gaat zitten en drie geurkaarsen brandt, terwijl dat eigenlijk nooit écht verschil heeft uitgemaakt?


Je hoort mensen zeggen: "2020 wordt helemaal mijn jaar!" Maar als je dan doorvraagt, heeft niemand concrete plannen om iets op een andere manier aan te pakken of te veranderen. Iedereen hoopt gewoon op een gelukkige samenloop van omstandigheden waardoor ze in 2020 opeens wél de baan van hun dromen krijgen, een leuke relatie gaan vinden of aanzienlijk meer gaan verdienen. Tja.Wat ga jij veranderen in 2020?

Maar waarom blijven we dan eigenlijk telkens dingen doen die niet werken en die niet het resultaat geven waar we naar op zoek zijn? Daar heb ik wel wat ideeën over.


  • Mogelijk ben je je er niet van bewust dat je in een cirkel rondloopt en dat je telkens hetzelfde doet terwijl je een andere uitkomst verwacht. Je hebt het nu eenmaal altijd zo gedaan en het is een gewoonte geworden. Je denkt er niet eens meer bij na. Een gevalletje van 'verstand op nul, blik op oneindig', zeg maar.

  • Lastiger is het als je bepaalde gedachten of overtuigingen hebt die je tegenhouden om het anders aan te pakken. Gedachten als 'ik kan dat toch niet', het lukt me vast niet', 'ik ben daar niet zo goed in', 'wat zullen ze van me denken' of 'ik ben niet goed/slim/oud/jong/ervaren/mooi/interessant/... genoeg' kunnen een behoorlijke belemmering zijn om kritisch naar je handelen te kijken en hier veranderingen in aan te brengen.

  • Je weet van tevoren nooit hoe iets gaat uitpakken. Je weet wat je hebt, en je weet niet wat je krijgt. We voelen ons nou eenmaal het prettigst bij het bekende. Ook als het bekende helemaal niet zo prettig is.

  • Wellicht moet je flink uit je comfortzone stappen om iets te veranderen. Dat is spannend en eng.

  • We willen graag vervelende emoties zoals schuldgevoel, mislukking en afwijzing vermijden. Als je iets nieuws probeert, kan het ook mislukken of niet goed uitpakken. Dat is niet prettig. En wie weet wat andere mensen ervan gaan zeggen.

  • En dan moet je ook nog weten hóe je het op een andere manier kan aanpakken. Wat zijn de mogelijkheden? Welke alternatieven heb je?


Zie je? Best veel redenen om maar gewoon te blijven doen wat je altijd hebt gedaan en dan maar hopen dat de kosmos je gunstig gezind is.

Maar is dat echt wat je wilt? Ik hoop van niet.


Wil jij in 2020 meer ontspannen leven en de stress de baas blijven? Wil je weer controle hebben over je gedachten en hoe je je voelt? Wil je beter in je vel zitten en meer genieten?

Dan zul je dingen anders moeten doen dan in 2019. Punt. Zo simpel is het. Want de wet van de waanzin komt misschien niet van Einstein, maar hij is wel wáár.


Dus ga het in 2020 eens helemaal anders aanpakken en neem die stap. Neem het besluit om de stress voor eens en altijd de baas te worden en laat mij je helpen om de dingen dit jaar echt anders te doen.

Zodat je vol overtuiging kan zeggen: 2020 wordt echt mijn jaar!

Comments


bottom of page