top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Liever geen burn out!

Afgelopen week stond er een artikel in de krant met als kop 'kwart van werkenden zal uitvallen door stress, Arbo Unie luidt noodklok'. In het artikel voorspelt Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij de Arbo Unie, dat in 2030 een kwart van de werkenden minder kan werken door stress en overbelasting.

Dat zijn zorgwekkende cijfers. En 2030 klinkt misschien als de verre toekomst, maar dat is al over zo'n tien jaar. Schrikbarend snel dus.


We kennen tegenwoordig bijna allemaal wel iemand die een burn out heeft, heeft gehad of er akelig dicht tegenaan zit. Burn out wordt niet voor niets beroepsziekte nummer 1 genoemd.


Maar Willem voegt iets interessants aan zijn voorspelling toe. 'Als we niets doen', zegt hij. Aha! Nu wordt het interessant. We kunnen dus iets doen om een burn out te voorkomen.

Hij denkt dat het niet voldoende helpt om alleen naar de werkdruk of stressfactoren te kijken, maar dat je je juist moeten richten op de dingen waar je energie van krijgt. Deze energie kun je dan inzetten bij andere, pittige taken.


De kans op een burn out wordt flink kleiner als je zelf je werk kunt indelen en als je (tot op bepaalde hoogte,natuurlijk) zelf beslissingen kunt nemen. Als je de ruimte krijgt om invloed te hebben op je werkdag.

Het vermindert de werkdruk als je een leidinggevende en collega's hebt waar je je successen mee kunnen delen, én je tegenvallers. Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in jou als persoon. Het gevoel dat je erbij hoort en dat er naar je geluisterd wordt. Dat je ideeën serieus genomen worden. En dat je je kan blijven ontwikkelen, in je vak én als persoon.


Als in je werk voldaan wordt aan deze drie basisbehoeften autonomie, verbondenheid en bekwaamheid, heb je een goede kans om een burn out buiten de deur te houden.


Tijd voor zelfreflectie dus. Hoe zit het bij jou? Waar krijg jij energie van en heb je voldoende gelegenheid om daar ook daadwerkelijk tijd aan te besteden? Hoeveel autonomie heb jij in je werk? Voel je je verbonden? Ben je voldoende bekwaam of wil je je graag verder ontwikkelen?

Kortom, waar liggen voor jou de verbeterpunten?


Wil je graag eens praten over jouw werkdruk, stress of (het risico op een) burn out?

Boek een gratis sessie, persoonlijk of via skype. Helemaal vrijblijvend. Gewoon doen.


Comentarios


bottom of page