top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Een kwestie van geluk hebben

In 1992 won de Roemeen Stefan Mandel het kneiterhoge bedrag van 27 miljoen dollar in de jackpot van een Amerikaanse loterij. Hoewel dit het hoogste bedrag was dat hij ooit had gewonnen, was het niet het eerste.


Het was de veertiende keer dat hij de loterij won.


Ja, je leest het goed. De veertiende keer.

Loterijen in Roemenië, Australië en Amerika hebben allemaal duizelingwekkende bedragen naar Stefan moeten overmaken. Hij woont nu op een tropisch eiland in de Stille Oceaan en doet niet meer mee met loterijen. Hij heeft genoeg geld, denk ik.


Wat een geluk kan één mens hebben, hè? Ik spring al een gat in de lucht als ik een keer een blik ontbijtkoek of een reep Tony Chocolonely win in de Postcode Loterij.


Toch hoor ik heel vaak mensen die ook vinden dat ze veel geluk hebben.

Ze denken dat het puur geluk was dat ze hun baan hebben gekregen, want dat had weinig te maken het hun competenties.

Ze vinden dat ze echt geluk hebben met zo'n goed team, waardoor dat project zo mooi is afgerond.

Het was echt geluk dat ze de juiste mensen kennen, die hen hebben geholpen in hun carrière.

En wat een geluk dat ze een vrouw wilden in die nieuwe functie, want anders hadden ze die promotie nooit gekregen.


Meer geluk dan wijsheid dus.

Maar zou dat echt allemaal geluk zijn geweest? Ik durf dat heel hard te betwijfelen.

Want als je alles toeschrijft aan geluk, ga je volledig voorbij aan je eigen competenties en inspanningen.


Vier je successen!

Denk je echt dat je aangenomen zou zijn of die promotie had gekregen als je van toeten noch blazen wist?


Heb je echt zelf geen enkele rol gespeeld in het team of het aansturen ervan? Het lijkt mij namelijk dat kunnen werken in een team juist iets is om trots op te zijn.


Als jouw connecties dachten dat je het niet waard was, zouden zij je dan geholpen hebben in je carrière? Jíj moet de functie uitvoeren, dus alleen de juiste mensen kennen is absoluut niet genoeg. Je zult echt wel competent moeten zijn.


En het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat het helemaal niet uitmaakt wélke vrouw ze in jouw functie wilden. De eerste de beste die om de hoek kwam lopen met een kopje koffie, of gewoon iemand van straat geplukt of zo? Welnee, ze vonden jóu geschikt!


Geluk heeft er veel minder vaak mee te maken of speelt een veel kleinere rol dan je misschien zou denken. Maar het kan heel lastig zijn om je eigen aandeel in een (team)succes te zien en te erkennen. We schrijven onze successen liever toe aan geluk of andere factoren buiten onszelf, dan aan onze eigen inspanningen en competenties.

En dat is heel jammer, want als je je successen kunt zien en waarderen, of ze nu groot of klein zijn, dan doet dat wonderen voor je zelfvertrouwen.


Ik ben er dus een voorstander van om je successen te vieren, of ze nu groot of klein zijn. Kijk eens terug naar wat je hebt bereikt, wat je succesvol hebt afgerond en wat je hebt gedaan. Je kunt tien jaar terugkijken, tien dagen, of tien uur, dat maakt niet uit.

Kijk wat jouw aandeel was in de prestatie en welke competenties, talenten of eigenschappen je hebt ingezet. Sta er even bij stil en geniet ervan. Kleine moeite, groot plezier.


Zal ik je nog wat vertellen over Stefan Mandel? Hij had helemaal geen geluk.

Hij maakte een plan, deed uitgebreid onderzoek en wachtte geduldig het juiste moment af. Met zijn geniale wiskundebrein ontwierp hij een formule om blokken loten met precies de goede cijfercombinaties te bepalen, die zeker weten hoge prijzen zouden opleveren. Hij had uitgevogeld dat hij moest wachten tot de jackpot 25 miljoen dollar zou bedragen en dat hij dan iedere combinatie te pakken moest zien te krijgen. Drie maanden was hij ermee bezig om tienduizenden loten te kopen.

Dus hoe bedoel je geluk?


Voor het geval je nu gelijk je oude wiskundeboeken tevoorschijn wilt halen om dat fijne staaltje kansberekening te evenaren, moet ik je melden dat het tegenwoordig niet meer zou lukken. Er zijn nu teveel cijfercombinaties en gedeelde jackpots en zo.

Dus om de loterij te winnen zul je echt nog moeten vertrouwen op geluk.


Maar als het gaat om je successen en prestaties, dan zijn jouw eigen competenties en inspanningen absoluut bepalend!

Welk succes ga jij vieren vandaag?
Comments


bottom of page