top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Goed gedaan, joh!

Is het jou ook wel eens opgevallen dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden om een compliment te ontvangen? Ze veranderen gauw van onderwerp, of het compliment wordt gelijk afgewimpeld ('Welnee joh, dat kan toch iedereen.'') of afgezwakt ('Mijn presentatie goed? Ik ging aan het eind helemaal de mist in! En ik vergat een stuk in het midden!'), terwijl de ontvanger wat ongemakkelijk staat te schuifelen, en licht blozend naar de grond staart. Vaak wordt er ook gelijk een compliment teruggegeven op zo'n manier dat het gekregen compliment nog onbelangrijker gemaakt wordt ('maar ik kan niet tippen aan wat jij onlangs deed'). Een ongemakkelijke situatie dus, voor alle partijen.

Zie je het voor je? Vind jij het ook moeilijk om een compliment te krijgen?


Waarom doen we toch zo moeilijk over complimentjes krijgen? Psychologen zeggen dat we dat doen om de aandacht van onszelf weer terug te leiden naar de ander, omdat je het gevoel hebt dat je het compliment niet verdient. Zo bijzonder was het toch niet wat je hebt gedaan? Dat had iedereen wel gekund, en misschien nog wel beter dan jij. En er mankeerde echt van alles aan, hoor. Dus dan maar liever de aandacht zo snel mogelijk terug brengen naar de ander, dat voelt veel veiliger. Je ziet namelijk zelf vooral de dingen waar je niet tevreden over was en je kan amper geloven dat iemand er iets goeds in heeft gezien.

Ook willen vrouwen absoluut niet onbescheiden of arrogant overkomen. Want dan word je misschien wel niet meer aardig gevonden.


Wat kan jij goed zingen!

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe deze reacties overkomen op de persoon die het compliment geeft? Hun welgemeende opmerking wordt terzijde geschoven, genegeerd of onderuit gehaald. Leuk is dat. Niet echt motiverend om een volgende keer weer iets aardigs te zeggen.


Maar wat moet je dan?

Het is eigenlijk heel simpel. Durf het compliment in ontvangst te nemen met een simpel en assertief 'bedankt!'. Ontvang de goedbedoelde opmerking als een klein cadeautje, wat het in wezen ook is. Je neemt toch ook geen cadeautje in ontvangst zonder de gever daarvoor te bedanken? Is het arrogant om te bedanken voor een cadeautje? Natuurlijk niet! Het is eerder onbesch...., eh onbeleefd als je niet laat merken dat je het presentje waardeert.

Meer dan dit is het eigenlijk niet. Niet schuifelen met je voeten, niet naar de grond kijken, gewoon aankijken en een duidelijk 'dankjewel' laten horen.


Als je wilt kun je er nog iets positiefs achteraan zeggen. Daar wordt het alleen maar leuker van. Als je er maar voor zorgt dat je geen compliment teruggeeft en het compliment niet afzwakt of afwimpelt.

Dus als iemand tegen je zegt: 'Wat staat die bloes jou leuk!' Dan zeg je: 'Bedankt! En hij zit nog lekker ook!'

Of: 'Wat een goede presentatie was dat!' Dan zeg je: 'Bedankt! Ik heb er hard aan gewerkt en vind het fijn om te horen dat het goed is overgekomen'.

Of: 'Je hebt heerlijk gekookt!' Dan zeg je: 'Bedankt! Ik heb er al mijn liefde in gestopt.'

Of: 'Wat kan jij goed zingen!' Dan zeg je: 'Bedankt! Ik heb er ook ontzettend veel plezier in.'


Zie je? Het is niet echt ingewikkeld. Maar als je niet gewend bent om een complimentje charmant te aanvaarden, snap ik best dat het even wennen is. Gewoon oefenen.

En wil je nog een voorbeeld hoe je kan reageren op een compliment? Stuur mij dan even een berichtje met een compliment over mijn blog. Dan krijg je vanzelf te zien hoe ik reageer... ;)

Comments


bottom of page