top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Goede raad kost niets

Vroegûh, toen er nog veel dames- en roddelbladen op papier werden gelezen, had ieder zichzelf respecterend damesweekblad een soort vraagbaak-rubriek. Lezers konden een probleem insturen en kregen dan goede raad en wijze woorden van Lieve Lita of Mona of hoe de dames die antwoordden ook mochten heten. Problemen in de liefde, onzekerheid over je lichaam, ruzie met de buren, hoe je in de knoop zat met jezelf, de meest uiteenlopende onderwerpen kwamen voorbij.

Gelukkig wisten de dames altijd raad.


Vaak hoor ik van vrouwen in mijn praktijk dat ze zelf ook heel goed zijn in het uitdelen van goede raad. Vertelt een vriendin dat ze zich zo rot voelt omdat ze vijf coronakilo’s heeft verzameld? Wijze woorden over jezelf accepteren en ‘je bent prachtig zoals je bent’ stromen als vanzelf naar buiten.

Komt een collega uithuilen op je schouder omdat ze zich zo gestrest voelt over dat rapport dat volgende week af moet zijn? Adviezen over niet te lang doorwerken en ‘het hoeft niet perfect’ rollen moeiteloos van de lippen.


Ja, voor anderen weten we het allemaal heel goed.

En voor jezelf? Dat is vaak een ander verhaal.

Je wéét wel dat het allemaal klopt wat je adviseert, maar je vóelt het zelf niet. Niet echt, niet diep van binnen. Want diep van binnen heb je ook die twijfels over jezelf (Vinden ze me wel aardig? Ben ik wel goed genoeg?) en lijkt het soms wel of je perfectionisme persoonlijk hebt uitgevonden.


Daarom heb ik wat goede raad verzameld die je aan jezelf kan geven. Gewoon, omdat je sommige dingen niet vaak genoeg kunt horen. Omdat je zelf ook wel eens goede raad kunt gebruiken. Omdat je soms je eigen beste vriendin of begrijpende collega moet zijn. Omdat goede raad helemaal niets kost.


Dus hier komen wat wijze woorden voor iedereen die het kan gebruiken:


🌸Het is normaal om je soms onzeker te voelen

🌸Fouten maken hoort bij succes

🌸Kritiek krijgen is niet hetzelfde als falen

🌸Perfectie bestaat niet

🌸Gevoelens zijn geen feiten

🌸Je kan niet weten wat anderen denken

🌸Laat het niet zo diep komen. Haal adem.

🌸Je bent goed genoeg


Welk advies wil jij vandaag aan jezelf geven? Leuk als je het met me wilt delen.Welk advies wil jij jezelf geven?Comentarios


bottom of page