top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Heb je ooit..?

Heb je ooit in een vergadering gezeten met allemaal collega's en je afgevraagd wat jij tussen al deze zelfverzekerde mensen te zoeken had?

Heb je ooit een rapport ingeleverd met het zweet in je bilnaad omdat je bang was dat het niet goed genoeg zou zijn, ook al had je er veel te veel uren in gestopt (van je eigen tijd!), en dat je later hoorde dat het een bijzonder goed stukje werk was?


Heb je ooit een zoommeeting gehad en gedacht dat je niets zinnigs toe te voegen had en dat de rest het beter weet en er meer verstand van heeft dan jij?

Heb je ooit een compliment gekregen dat je ogenblikkelijk weer opzij schoof, omdat je je afvroeg wat ze van je wilden of dat ze dat alleen maar zeiden om aardig gevonden te worden?


Heb je ooit een werkoverleg gehad waar je je vraag niet durfde stellen omdat je bang was dat iedereen dat wel een domme vraag zou vinden?

Heb je ooit een project succesvol afgerond en daarbij het gevoel gehad dat het succes vooral te danken was aan je fantastische team, de gunstige omstandigheden en dat jouw inbreng niet zo bijzonder was en dat iedereen dat wel had gekund?


Heb je vaak het gevoel dat je ook maar wat zit te doen, terwijl iedereen om je heen heel goed lijkt te weten hoe de vork in de steek zit? Het gevoel van 'Fake it ‘til you make it”, maar dat je je een slag in de rondte 'faket', terwijl je nou niet echt het gevoel hebt dat je het ‘gemaket’ hebt?


Welcome to the club.


En het is ook nog een grote club.

Wist je dat bijna 75% van de vrouwen deze gevoelens en gedachten herkent? 75%! Dat is driekwart van alle vrouwen! En zo'n 30% herkent dit zelfs heel regelmatig, zo niet dagelijks.

Gevoelens van onzekerheid en twijfelen aan jezelf, ook al heb je een mooie opleiding en een goede baan en krijg je altijd goede feedback. Angst om door de mand te vallen, de gedachte dat je helemaal niet thuishoort in deze baan en dat je ontzettend hard moet werken om te voorkomen dat anderen dat ook gaan zien. Tel daarbij een krampachtig perfectionisme op met eventueel de neiging om lastige taken zolang mogelijk voor je uit te schuiven, en dan hebben we een schoolvoorbeeld van het Imposter Syndroom.


Het gekke is dat er over het algemeen heel weinig over gepraat wordt. Vaak denken vrouwen (én mannen) dat ze de enige zijn die zich zo voelen en ze schamen zich er een beetje voor. Want ook al weten ze ergens wel dat die onzekerheid niet nodig is, toch houden ze in een vergadering liever hun mond dicht of zijn ze minder stellig in hun uitspraken.


Maar stel je eens voor: hoe zou het zijn als je van je collega zou horen dat zij zich ook regelmatig onzeker voelt? Als je leidinggevende zou zeggen dat ze die angst om door de mand te vallen wel herkent? Als die zelfverzekerde analist vertelt dat ze regelmatig met klotsende oksels haar presentatie doet?

Praat er eens over!

Ik denk dat dat heerlijk zou zijn! Je zou niet meer het gevoel hebben dat je de enige bent, je zou je begrepen voelen en gesteund, en wellicht helpt het je om je een volgende keer minder waarde te hechten aan die onzekere gevoelens.

Wie weet ontstaat er wel een plan om elkaar te helpen, of besluiten jullie dat je een workshop wilt volgen of iemand wil uitnodigen om hier eens over te komen praten. Want je kunt er zeker van zijn dat er veel meer mensen in je buurt je volledig begrijpen.


Weet je wat een goede eerste stap zou zijn om het imposter syndroom los te laten? Praat erover. Zoek een collega op waar je een leuk contact mee hebt en bespreek eens hoe je je voelt. Leg eens uit welke gedachten allemaal in je hoofd rondspoken.

Dat is misschien eng om te doen, maar met zo'n ontzettend grote club is de kans heel groot dat je één van de leden treft!


Als jij vindt dat je veel te vaak tegen je onzekerheid aanloopt of soms het gevoel hebt dat je de voorzitter van de imposterclub bent, kom dan gerust een keertje (gratis) met mij praten. Dan help ik je verder.

En zoek je iemand om een workshop, training of masterclass te geven? Neem contact met me op.

Want één ding is zeker: het imposter syndroom gaat niet vanzelf over als je meer ervaring hebt, en ook niet als je nog een training doet of een boek leest. Maar je kunt er wel wat aan doen! Dus als jij met zelfvertrouwen door je dag wilt gaan, met de lat op een bereikbare hoogte, zul je actie moeten ondernemen. Erover praten is een goede eerste stap.


Bedenk nú, op dit moment, met wie en wanneer jij het gesprek wilt aangaan. Je doet er waarschijnlijk meer mensen een plezier mee dan alleen jezelf. Gewoon doen dus!

Laat je me weten hoe het was?

Comments


bottom of page