top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Heb jij al een woord?

Doe jij aan goede voornemens? Steeds vaker lees ik dat het weinig zin heeft om dat te doen, in ieder geval als je het laat bij het alleen maar stellen van een doel. Het merendeel van de mensen laat na zo'n twee weken al die goede plannen alweer los.

Om ervoor te zorgen dat jij wel slaagt in je voornemens, moet je je vooral niet richten op het doel maar op het proces, concrete acties formuleren (het liefst SMART geformuleerd), kleine stapjes nemen en beloningen inbouwen. Of variaties hierop.

En ik weet zeker dat het allemaal zal helpen om de kans te vergroten dat je je doel bereikt. Of in ieder geval om het langer dan twee weken vol te houden.

Maar ik doe niet aan goede voornemens.


Hoewel ik houd van plannen en doelen stellen, pak ik het iets anders aan.

Ik zoek een 'woord van het jaar'. Daarmee bedoel ik niet het woord dat ieder jaar gekozen wordt door de Dikke Van Dale en waar je op kan stemmen. Voor 2020 was dat woord van het jaar trouwens 'anderhalvemetersamenleving', in 2019 'boomer' en het jaar daarvoor 'blokkeerfries'. Het is maar dat je het weet.


Nee, ik bedoel een woord voor mijzelf, wat aangeeft wat mijn intentie is in het komende jaar. Zo'n jaarwoord kan van alles zijn: durven, loslaten, balans, rust, knallen, energie, compassie, groei, noem maar op. Ik schrijf mijn woord op een briefje voor op mijn bureau, neem het mee in mijn wekelijkse evaluaties en zorg er op allerlei manieren voor dat ik mijn jaarwoord heel regelmatig tegenkom gedurende de week. Op deze manier kan ik bij alles wat ik doe toetsen of het overeenkomt met mijn intentie voor het jaar. Voor mij werkt dit heel fijn.


Voor wie nou nieuwsgierig is wat mijn jaarwoord is: ik heb gekozen voor 'moeiteloos'. Moeiteloos ondernemen, moeiteloos leven. Daar zit voor mij een heleboel in: me niet druk maken, genieten, ontspannen, flow, en meer van dat soort prettige zaken.


Moeiteloos...

Vanuit die intentie heb ik ook hele leuke plannen voor 2021. Naast het (wekelijks) schrijven van blogs, ga ik een youtubekanaal starten en podcasts maken. Daar heb ik zo'n zin in!

'Vind je dat niet eng?', vroeg een vriendin mij. En zal ik je eens wat vertellen? Ik vind dat niet eng. Ik voel wel opwinding en enthousiasme, maar geen angst.


Het zou eng zijn als ik bang zou zijn dat ik zou falen, of als ik me veel bezig zou houden met wat anderen ervan vinden, of als ik het perfect zou willen doen. Dáár komt angst vandaan.

Maar ik heb al lang geleden besloten dat ik me daar niet meer door wil laten weerhouden.

Natuurlijk zal het niet perfect zijn, maar dat hoeft ook niet. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het niets vinden, en dat is oké. En falen? Het zou alleen maar falen zijn als ik er niet aan zou beginnen, toch?

Dus nee, ik vind het niet eng.


Het loslaten van je perfectionisme en je niet bezighouden met de mening van anderen geeft ruimte om te doen wat je leuk vindt. Ruimte om je te ontwikkelen en te groeien. Ruimte om je doelen te bereiken. Ook zonder goede voornemens.


Dus laat me eens weten, hoe zit dat met jou? Wat zou jij graag willen doen in het nieuwe jaar? Laat jij je tegenhouden door je perfectionisme of door de mening van anderen? Wat wordt jouw woord voor 2021?

Ik hoor het graag van je!bottom of page