top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Help, het is herfst!

Herfst. Het is weer zover.

Voor sommige mensen is deze tijd van het jaar één en al genieten. De bomen hebben prachtige kleuren en het ruikt heerlijk kruidig buiten. De dagen worden korter, dus binnen kunnen de kaarsjes weer aan en met de wind rondom het huis kan er volop gekneuterd worden. Met een dampend glas thee onder een dekentje op de bank met een spannend boek of een leuke serie op Netflix. Veel beter wordt het niet.

Zoals je misschien al doorhebt, behoor ik tot deze groep. De herfst is zo ongeveer mijn favoriete seizoen. Ik geniet van alles wat erbij hoort (ja, ook van de regen en wind), krijg extra energie en zit vol plannen. Ik kijk al weken van tevoren uit naar het weekend dat de wintertijd ingaat. Eindelijk!


Volgens mij ben ik één van de weinigen.


Als ik vertel dat ik zo van de herfst houd, word ik vaak aangekeken alsof er iets vreselijk mis is met mij. Want het tegenovergestelde is vaker waar. Veel mensen hebben een hekel aan alles wat bij de herfst hoort en kunnen niet wachten tot het weer lente wordt.

Acht procent van de Nederlanders heeft zelfs last van een officiële herfstdip. Zo'n herfstdip komt bij vrouwen ook nog eens twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Dus voel jij je ook sneller moe in de herfst? Heb je meer behoefte aan slaap en (calorierijk) eten, terwijl je minder behoefte hebt aan sociale activiteiten? Heb je concentratieproblemen of voel je je telkens somber? Grote kans dat jij bij die acht procent hoort met een herfstdip.En omgekeerd, 92% van de mensen heeft geen last van een herfstdip

Nou heb ik goed nieuws en slecht nieuws.

Het slechte nieuws is dat een herfstdip niet echt te voorkomen is. Je kunt de symptomen bestrijden, maar meer ook niet.

Het goede nieuws is dat je wel wat kunt doen om je beter te voelen.


Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet:

  • Zorg dat je biologische klok niet van slag raakt. Ga op een vaste tijd naar bed en sta ook op een vaste tijd weer op, ook als je geen zin hebt om op te staan als de wekker gaat. De biologische klok is namelijk vaak de boosdoener als het gaat om een herfstdip (of winterdip).

  • Ga iedere dag even naar buiten. Het daglicht helpt je biologische klok en buitenlucht verhoogt de werking van je immuunsysteem en verbetert je stemming. Jas aan, sjaal om en lopen maar. Vergeet niet om te genieten van de prachtige kleuren van de herfst en ben je al een mooie paddenstoel tegengekomen?

  • Kleed je lekker warm aan. Als je het koud hebt, verbruikt je lichaam meer energie en word je sneller moe. Duik dus in je kast en zoek die ene fijne sweater op, dat lekker warme vest of trakteer jezelf op een dikke, zachte, nieuwe trui.

  • En de allerleukste tip: eet een lekker stuk pure chocolade. Chocolade bevat een amfetamine-achtige stof, waardoor je je (tijdelijk) beter voelt. Hoe puurder de chocolade, hoe meer van die stof. Een beter excuus kun je niet hebben, toch?


Soms komt het voor dat het niet blijft bij een herfstdip, maar dat er sprake is van een seizoensgebonden depressie. Je klachten zijn dan ernstiger en houden langer aan. Krijg je steeds meer last en maak je je zorgen? Praat er dan over met je huisarts. Mogelijk kan lichttherapie voor jou een oplossing zijn.


Verder zit er weinig anders op dan er het beste van te maken en te wachten op de lente. En die komt écht. En probeer, tot het zover is, het zo prettig mogelijk voor jezelf te maken.

Dus plof na een lekkere wandeling op de bank met je nieuwe warme trui, drink een kopje thee met een stukje pure chocola, en kijk een nieuwe aflevering van je favoriete serie.

Hoezo herfstdip?

Comments


bottom of page