top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Je mag nog één keer 'ja' zeggen

Een vriendin van mij kan het ontzettend goed, een andere vriendin kan het absoluut niet. En heel veel andere mensen die ik ken hebben er moeite mee, de één alleen wat meer dan de ander. Ikzelf kan het in alle werkgerelateerde zaken uitstekend, maar privé vind ik het een stuk lastiger.

Waar heb ik het over? Ik heb het over 'nee' zeggen, over je grenzen aangeven. Als je het hebt over zaken die stress opleveren, dan is geen nee kunnen zeggen er zeker één van. Al die extra taken of bezigheden waar je (inwendig mopperend) mee hebt ingestemd geven meer (werk)druk. Maar ook ontstaat er een knagend gevoel dat je niet gewaardeerd wordt, terwijl je zo je best doet voor de ander. En dat maakt het gevoel van overbelast zijn alleen maar groter.Waar leg jij de grens?


Maar waarom zeggen we dan niet gewoon nee? Waarom geven we niet gewoon duidelijk aan waar onze grenzen liggen en waarom laten we ons telkens weer verleiden tot dat ene kleine woordje 'ja'?

Dat doen we om verschillende redenen, die voor iedereen weer anders kunnen liggen. Misschien ben je bang dat je niet meer aardig gevonden wordt, of dat iemand boos op je wordt. Misschien wil je de confrontatie niet aangaan omdat je het graag 'gezellig' wilt houden. Misschien vind je dat we op de wereld zijn om elkaar te helpen of voel je je gevleid dat ze het juist aan jóu vragen en niet aan een ander. Misschien ben je op zoek naar waardering of ben je bang dat je niet als 'teamplayer' gezien wordt, wat dan weer gevolgen kan hebben voor je carrière. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om ervoor te kiezen 'ja' te zeggen. Is dat altijd verstandig? Zeker niet! Is dat iets wat je kan veranderen? Zeker wel!


Maar voordat je ook maar een kansje maakt om te leren je grenzen beter aan te geven, zul je eerst wat 'soul searching' moeten doen. Je moet namelijk goed weten wat jouw redenen zijn om telkens 'ja' te zeggen. En als je dan weet wat voor jou meespeelt, pas dan kun je die redenen tegen het licht houden en kijken of je ze écht zo belangrijk vindt. En of er niet een of andere gedachtenkronkel bij zit, of dat het misschien vroeger belangrijk voor je was, maar tegenwoordig niet meer. Kortom, je moet je mindset veranderen. Want dan kun je de keuze maken om eens 'nee' te zeggen, zonder dat je achteraf met een vervelend schuldgevoel zit. En denk je eens in hoeveel stress dat zou schelen, en hoeveel prettiger je je zou voelen!


Vind jij het ook moeilijk om je grenzen aan te geven? Vraag dan gewoon een gratis sessie bij mij aan. Dan help ik je om de redenen te vinden waarom jij geen nee kan zeggen.

Dus zeg op de volgende vraag nog één keer ja: neem je contact met me op voor een gratis sessie? www.kappacoaching.nl/gratis

Comments


bottom of page