top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Moeten? Ik moet helemaal niks!

Bijgewerkt op: 2 apr. 2020

Het schijnt helemaal van deze tijd te zijn om challenges te beginnen en al helemaal om er aan mee te doen. Meestal laat ik ze vrolijk aan me voorbij gaan. Laat anderen zich maar druk maken over dagelijks sporten, genoeg water drinken of andere (ongetwijfeld hele gezonde) gewoontes die ze proberen te ontwikkelen in een veel te korte tijd op een niet zo effectieve manier.


Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik pasgeleden een uitdaging tegenkwam die me toch aan het denken zette. En waardoor ik geprikkeld werd.

Ik heb het over de challenge waar ik langs scrolde op de facebookpagina van Mel Robbins, waarin zij oproept om 24 uur niet te klagen.Bleh, ik moet alweer de was opvouwen!

Met klagen bedoelt ze vooral het mopperen over alle dingen die je moet. Het mopperen kan hardop zijn, maar ook in je hoofd.

's Ochtends als de wekker gaat: bleh, ik moet weer werken, helemaal geen zin. Klusjes in het huishouden: bleh, ik moet alweer de was opvouwen. Sociale verplichtingen: bleh, ik moet hoognodig mijn moeder weer eens bellen.

Herken je het?


In de challenge stelt Mel voor om 'ik moet' te veranderen in 'ik mag'.

En als je je gaat voorstellen hoe het dan allemaal klinkt, dan snap je ook gelijk de waarde van deze uitdaging. 'Ik mag gaan werken, wat fijn dat ik een baan heb om mijn geld mee te verdienen'. 'Ik mag de was doen, want ik heb gelukkig zoveel kleding dat ik makkelijk de wasmand kan vullen.' 'Ik mag mijn moeder bellen, want gelukkig is ze nog in mijn leven'.


Voel je hem? Door simpelweg dat ene woordje 'moet' te vervangen door 'mag', komt er een volledige verandering in je gezichtspunt op gang, waarin dankbaarheid opeens naar voren komt.

De wetenschappelijke wereld heeft meerdere malen bewezen dat dankbaarheid belangrijk is voor je gezondheid en levensgeluk. Voordelen van dankbaarheid voelen zijn onder andere een groter geluksgevoel, een kleinere kans op burn out, beter slapen en een beter humeur. En dat willen we toch allemaal?


Ik moet deze uitdaging maar eens aangaan. Wacht, ik begin gelijk: 'ik mag deze uitdaging aangaan, want ik wil graag leren hoe ik gelukkiger en gezonder kan leven'.

Hoe vind je hem?

Doe je mee?Comments


bottom of page