top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Waarom piekeren lijkt op waarzeggerij


We doen het allemaal: piekeren en ons zorgen maken over dingen die nog gaan gebeuren. We maken een film in ons hoofd met alles wat fout kan gaan en weten op een gegeven moment zeker dat het echt zo zal gaan gebeuren. En onze fantasie is grenzeloos als het gaat om het bedenken van horrorscenario's.


Je weet namelijk zeker dat je hoofd zo rood als een biet wordt als je iets gaat zeggen tijdens de vergadering, en wat zullen ze dan allemaal van je denken? Ze denken vast dat je onzeker bent en dat je niet goed weet waar je het over hebt. Ze zullen je vast niet serieus nemen en niet horen wat je te zeggen hebt. Ze zullen denken dat je niet geschikt bent voor je baan.


Je weet ook zeker dat het niet gaat lukken om je dochter op tijd op te halen van balletles. Ze zal ongetwijfeld heel bang zijn en gaan huilen. Anderen zullen je een slechte moeder vinden en je dochter raakt getraumatiseerd voor het leven. Je voelt je nu al verschrikkelijk schuldig.


En zo vinden we nog veel meer redenen om ons zorgen te maken over allerlei dingen die kunnen gebeuren en we draaien deze filmpjes continu af in ons hoofd. Het piekeren gaat maar door en door.Zie jij de toekomst in je glazen bol?


Maar tenzij je een goed werkende glazen bol hebt of je diploma helderziendheid hebt behaald, weet je natuurlijk helemaal niet hoe iets zal gaan verlopen. De negatieve film die je in je hoofd aan het afspelen bent, is fictie! Het is niets anders dan een verzinsel, een fantasie. Je hebt alleen de verkeerde kant op gefantaseerd.


Want toen je in de vergadering je zegje deed, kreeg je inderdaad een rood hoofd, maar niemand leek zich daar iets van aan te trekken. Er werd goed naar je geluisterd en je briljante idee werd zelfs opgepakt en gaat verder uitgewerkt worden!

En je dochter was in de kleedkamer aan het kletsen met haar vriendinnen toen je haar kwam ophalen. 'Mam, ben je er nu al? Kun je nog even wachten? Ik kom zo!' Tja...

Heb je je daar nou zo druk om gemaakt? Allemaal stress voor niets!


Als je toch wilt fantaseren, doe het dan de goede kant op! Maak een film in je hoofd van hoe je graag wilt dat het gaat verlopen. Natuurlijk is dat ook fantasie, maar in ieder geval eentje waarvan je je veel beter gaat voelen!


Ben jij helemaal klaar met het piekeren? Download mijn gratis mp3-ontspanningsoefening voor een momentje van rust in je hoofd.

留言


bottom of page