top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Wil je een perfecte kerst?

Het is weer december. Een maand vol gezelligheid en warmte, waarin we genieten van de bijzondere dagen vol samenzijn en geluk. Ja toch? Daar is december toch voor?


Dat is in ieder geval wel het beeld dat ons voorgespiegeld wordt in de bladen, op televisie en in al die (heerlijk foute) kerstfilms. Heb jij ook van die warme gevoelens bij de decembermaand? Of begint de spanning al weer aardig te stijgen en heb je af en toe de neiging om die kerstsfeer, inclusief kerstboom en die zoetsappige kerstliedjes, het raam uit te knikkeren? Want het lijkt natuurlijk allemaal heel gezellig, al die kerst-en sinterklaasactiviteiten, maar die gebeuren natuurlijk niet vanzelf. Er komt niet vanzelf een aangeklede kerstboom en een compleet kerstdiner naar binnen vliegen als je het raam openzet. En je hoeft ook niet te verwachten dat alle kerstvieringen- en feestjes op een beetje handig tijdstip gepland zijn en niet allemaal op dezelfde dag. En dan al die cadeautjes! Wat moet je iedereen geven en hoe krijg je dat in vredesnaam op tijd in huis?


De kinderen zijn al vanaf half november knetterdruk. Ze kunnen óf niet slapen van de spanning en opwinding óf liggen veel te laat in bed door al die kerstvieringen- en activiteiten. Dat komt de sfeer in huis nou ook niet echt ten goede.

Je vraagt je wel eens af hoe je deze maand gaat overleven. Je kunt niet wachten tot het januari is. En je vraagt je af: kan dit nou niet anders?Moet je echt de koekjes zelf bakken?

En dat is natuurlijk een goede vraag. Een vraag die je niet alleen in vertwijfeling de kosmos in moet werpen, maar waar je ook eens serieus over na moet gaan denken.

Kan het niet anders? Jazeker kan dat. Maar ook dat gaat niet vanzelf. Daarvoor zul je keuzes moeten maken, die niet allemaal even eenvoudig zullen zijn. Maar ze zijn het wel waard. Wil je een paar goede tips?


Pak eens pen en papier en noteer alles (maar dan ook echt alles) wat er gebeuren moet in de komende weken. Noteer niet alleen de vieringen en activiteiten waar je naar toe moet, maar ook de klussen die je gedaan wilt hebben. De boodschappen die gedaan moeten worden, de huishoudelijke taken die je wilt doen (want je krijgt waarschijnlijk gasten over de vloer), de cadeautjes die gekocht én ingepakt moeten worden, de maaltijden die gepland én gekookt moeten worden, werkelijk álles wat je kan verzinnen.


En als je die meters papier met taken hebt volgeschreven, haal je even diep adem, en dan ga je strepen. Je streept alles weg wat niet echt noodzakelijk is. Je houdt in je hoofd wat jij het belangrijkste vindt met kerst. En alles wat niet bijdraagt aan die belangrijkste dingen, kun je schrappen. Moet je echt naar alle activiteiten en feestjes? Of kun je er ook best een paar overslaan, of misschien een half uurtje gaan? Moet je per se de koelkast een grote schoonmaakbeurt geven en de keukenkastjes uitsoppen? Moet je per se een zelfgemaakte quiche in drie smaken kokkerellen voor de kerstviering van je dochter, of kun je ook naar de dichtstbijzijnde supermarkt lopen? Kijk kritisch. Wat moet écht en wat wil je perfecte zelf graag? Want ik kan je één ding vertellen: als je de decembermaand een beetje ontspannen wil doorkomen, dan moet je je perfecte zelf even in de schuur parkeren. Want die kun je er nu echt niet bij hebben.


En als je zo lekker hebt zitten schrappen in je lijstje, dan komt stap 2. In stap 2 loop je alles opnieuw door en je kijkt bij welke taken je hulp kunt vragen. Ja, je leest het goed. HULP VRAGEN! Je hoeft niet alles alleen te doen! Je zult verbaasd staan hoe leuk kinderen het vinden als ze kunnen helpen bij de voorbereidingen. Het is maar hoe je het brengt. En ja, het wordt natuurlijk niet zo prachtig als wanneer je het zelf doet. Maar aangezien je je perfecte zelf toch in de schuur hebt staan, maakt dat ook niet uit.

En je partner heeft waarschijnlijk ook twee handen en een gezond verstand, dus die kan ook een aandeel leveren. Vele handen..., weet je wel.

En als je nu naar je lijst kijkt, voel je je misschien niet zo overweldigd. En wie weet, kun je zelfs af en toe een beetje genieten. Van een maand vol gezelligheid en warmte, waarin we genieten van de bijzondere dagen vol samenzijn en geluk. Want daar is december toch voor? Ja toch?


Wat heb jij allemaal geschrapt of gedelegeerd van je lijst? Ik ben heel benieuwd en ik zou het leuk vinden als je het me laat weten.

Comments


bottom of page