top of page
Zoeken
  • Eva Kalter

Zelfvertrouwen, hoe dan?

Het is pas een paar jaar geleden. Iedere zichzelf respecterende coach moest eraan geloven, had ik me laten vertellen door iemand die er verstand van had. En omdat ik absoluut bij die groep hoor, moest ik dus ook. Ik moest ook iets doen met 'zichtbaarheid'. En dat betekende dus dat ik moest gaan posten op social media.

'Nou en', zul je zeggen 'Iedereen zit toch altijd al op social media, dat is toch niet zo'n probleem?' En in wezen heb je daar gelijk in. Maar ik ben niet iedereen. Ik was één van die fossielen die bijna niets deed met social media.

Social media vond ik stom. Facebook, Instagram, Twitter, noem het allemaal maar op, voor mij hoefde het niet. Het klinkt niet echt aardig, maar ik vind het niet zo heel boeiend om te lezen dat mijn zus koffie is gaan drinken bij de buurvrouw of dat een vriendin vandaag bloemkool heeft gegeten. Mét foto van haar bord. Het zal allemaal wel, ik hoef dat soort dingen niet te weten. Doe lekker je ding en val daar de rest van de wereld niet mee lastig, is een beetje mijn insteek.


Maar nu moest ik ook. Met posts, filmpjes en Facebook lives.

Ik kan je vertellen dat ik dat niet zonder slag of stoot voor elkaar heb gekregen. Niet alleen had ik een (on)gezonde weerstand tegen al die kanalen, ik had ook geen idee hoe dat allemaal werkte! Kijk, technisch gezien is het natuurlijk niet zo'n probleem, dat had ik snel genoeg door. Maar er blijkt een heel boekwerk aan ongeschreven regels en gebruiken te bestaan hoe je je moet gedragen, hoe een post eruit moet zien, wanneer en hoe je wel en niet reageert, en ga zo maar door. Ik had geen idee.


Met mijn zelfvertrouwen op standje laag heb ik me in de strijd gegooid. De eerste keer dat ik op de knop 'plaatsen' drukte, had ik geen idee wat ik aan het doen was. Ik vond het ook eigenlijk een beetje eng. De tweede keer was niet veel beter. Maar langzaamaan, post voor post, begon ik een beetje door te krijgen hoe het werkte. En al doende kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. In het schrijven van mijn berichten, in het plaatsen op de verschillende kanalen en in de gebruiken rondom social media.


Gewoon een kwestie van doen!

Waarom vertel ik je dit? Omdat dit verhaal gaat over zelfvertrouwen.

Ik had namelijk voorafgaand aan dit hele proces ervoor kunnen kiezen om zoveel mogelijk te weten te komen over het gebruik van social media. Ik had research kunnen doen, mensen kunnen interviewen en er een hele studie van kunnen maken.

Dat had ik kunnen doen. Maar daar had ik geen zelfvertrouwen door gekregen.

Toch is dit wat ik vaak zie gebeuren. Eindeloos voorbereiden, blijven hangen in details, zoveel mogelijk kennis verzamelen (ook al weet je al genoeg). Lekker veilig vanachter je bureau.

Maar zelfvertrouwen komt niet aanwaaien als je voor een open raam gaat zitten studeren. Zelfvertrouwen ontwikkel je door te dóen!


En dat kan behoorlijk eng zijn. Want dat betekent dat je begint aan de situatie met weinig tot geen zelfvertrouwen. Met onzekerheid, met twijfel en met spanning.

Daar zul je doorheen moeten, dat moet je eerst verdragen.

Het helpt als je daarbij in je hoofd houdt dat het onzekere gevoel niet betekent dat je het niet kan. Het betekent alleen dat je het nog niet vaak genoeg gedaan hebt. Meer niet.

Pas als je volhoudt en doorzet zul je merken dat je steeds minder onzeker wordt en dat je dus steeds meer zelfvertrouwen krijgt.


Zelfvertrouwen moet je ontwikkelen. Het is niet een kwestie van het hebben of het niet hebben. Je kunt bouwen aan je zelfvertrouwen door in actie te komen.

Ik hoorde iemand zeggen: 'Ik ben vroeger onzeker geweest, maar in mijn huidige baan moet ik er daadwerkelijk stáán, me waarmaken, elke dag!' En juist hierdoor heeft ze de onzekerheid achter zich gelaten en zelfvertrouwen opgebouwd. Mooi toch?


Buiten het feit dat je bewondering kunt hebben voor haar, is het eigenlijk ook heel geruststellend om te horen. Want als jij je soms onzeker voelt in een bepaalde situatie, betekent dat dus niet dat dat altijd zo zal blijven. Je kunt er iets aan doen.

Door iedere dag gerichte actie te ondernemen. Door te doen wat je wilt doen, óók al gieren de zenuwen door je keel en doen je ingewanden een rondedansje in je buik.


Het is trouwens helemaal goed gekomen met mijn social media gedoe. Ik schrijf wekelijks berichten, ik plaats artikelen en filmpjes. Geen onzekerheid meer, geen twijfel, maar vol zelfvertrouwen.

Gewoon een kwestie van dóen!


ps. Nu we het toch over social media hebben, volg jij me al? Je kunt me vinden op www.linkedin.com/kappacoaching, www.facebook.com/kappacoaching, www.instagram.com/kappacoaching. Dan kun je zelf bekijken wat je ervan vindt...

Hozzászólások


bottom of page